Geen categorie

7 manieren om je slaapproblemen om te denken!

Slaapproblemen kunnen behoorlijk overweldigend zijn. ’s Nachts ervaar je angst om wakker te liggen en overdag ben je vooral bezig met het voorkomen van een nieuwe dramatische nacht.

Je kunt deze kracht van slapeloosheid doorbreken door het probleem vanuit een ander perspectief te bekijken, ook wel bekend als omdenken. Dit relativeert, geeft mentale opluchting en legt indirect de basis voor betere slaap.

Hier deel ik 7 manieren om naar slapeloosheid te kijken:

1. Het is niet zo dramatisch als het ’s nachts lijkt
In het donker, wanneer je alleen wakker bent en niet kunt slapen, kunnen negatieve gedachten opkomen. Realiseer je op zulke momenten dat alles ’s nachts dramatischer lijkt dan overdag. De volgende dag, in het licht en in gezelschap van anderen, ziet de wereld er zonniger uit. Een slechte nacht is misschien geen pretje, maar het is zelden zo dramatisch als je je ’s nachts voorstelt.

2. Je bent niet alleen
Hoewel het eenzaam kan voelen om ’s nachts wakker te liggen, besef dat je niet de enige bent. Ongeveer 10% van de Nederlanders en Belgen heeft last van chronische slaapproblemen. De kans is groot dat anderen in je omgeving ook wakker liggen. Gedeelde smart is halve smart.

3. Vertrouw op je slaapkunsten
Denk aan de vele uren die je slapend hebt doorgebracht. Je bent geen vreemde in de wereld van de slaap. Vertrouw op jezelf en je eigen slaapvaardigheden.

4. Slaapproblemen hoeven je leven niet te belemmeren
Veel bekende mensen hebben ondanks slaapproblemen opmerkelijke prestaties geleverd. Laat slaapproblemen geen belemmering vormen voor een fijn en uitdagend leven.

5. Voel je niet schuldig over verloren slaap
Laat het schuldgevoel over verloren slaap los. Je lichaam kan zichzelf herstellen na een slechte nacht. Compenseren is niet nodig; vertrouw op je eigen lichaam.

6. Elke nacht is een nieuwe start
Zie elke nacht als een frisse start. Wat er in voorgaande nachten gebeurde, doet er niet meer toe. Laat het los.

7. Probeer niet krampachtig goed te slapen
Slaap laat zich niet afdwingen. Ontspan en laat los. Probeer niet wanhopig goed te slapen, maar focus op zaken waar je wel controle over hebt, zoals levensstijl, stressbeheersing en voeding.

Hopelijk helpen dit ‘omdenken’ om met meer positiviteit naar slapeloosheid te kijken.

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden