Geen categorie

7 tips voor een ideale slaapkamer

Als je veel bezig bent met het hoe en waarom van je slaapproblemen is de kans groot dat je dat ook bent met de inrichting van je slaapkamer!
Het bed en hoofdkussen moet voldoen aan de juiste voorwaarden. De inrichting van de slaapkamer zodanig dat je hoofdeinde naar de juiste windrichting wijst en ga zo maar door!
Herken jij jezelf hierin? Dan is het advies om dit streven los te laten!
Ik heb een zevental tips voor de juiste slaapomgeving die echt van belang zijn voor goede nachtrust!

1. Een stille slaapkamer.
Ik geef eerlijk toe dat je deze tip ook gerust zelf wel had kunnen verzinnen, maar hij toch zeker niet ontbreken. Ruim dus alles op wat onnodig geluid maakt in je slaapkamer. Nu kun je geluidsoverlast van je omgeving niet opruimen. Dan kunnen kwalitatief goed oordopjes een goed oplossing zijn. Ook het luisteren naar rustige muziek kan ergernis voorkomen.

2. Een donkere slaapkamer
Ook deze tip komt je waarschijnlijk bekend voor. Maar echt: een donkere slaapkamer is voorwaarde voor een gezonde nachtrust. Teveel licht in de slaapkamer kan je waak-slaapritme zelfs verstoren. De slaapkamer voorzien van goede verduisterende gordijnen is echt een goede investering. En de zogenoemde nachtlampjes eruit halen natuurlijk.

3. Een koele slaapkamer
De meest ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16-18 ⁰ C. De verwarming hoeft echt niet aan in de slaapkamer. Lekker het raam op een kiertje is wel het advies.

4. Een schoon en opgemaakt bed.
Ieder nacht verlies je gemiddeld 0.5 tot 1 liter vocht. Dat is best veel en een goede reden om geregeld je beddengoed te verschonen. En maak het ook meteen lekker op als je ‘s morgens opstaat. Een netjes opgemaakt bed heeft een betere ‘slaperige’ uitstraling dan een rommelig bed.

5. Je bed gebruiken waarvoor het bedoeld is
Gebruik je bed alleen om te slapen, vrijen en alles wat daar tussen zien.
Ga in bed geen televisie kijken, internetten, knuffelen met de hond en spelletjes spelen et cetera. Op deze manier koppelt je brein het bed alleen aan slapen en niet aan allerlei andere afleidende zaken.

6. Een slaapkamer zonder LED verlichting
Laat je smartphone en tablet buiten de slaapkamer, net als de televisie. Al deze apparaten hebben een kunstmatig licht wat erg verstorend werkt om de werking van het slaaphormoon en dus op je nachtrust
Gebruik je altijd je smartphone als wekker schakel dan je Wifi uit en de alarmklok in.

7. Pen en papier naast je bed
Als je in bed blijft liggen malen over je lijstje ‘thing-to-do’ is het handig om alles op te schrijven wat je bezig en dus wakker houdt. Zo leeg je je hoofd en kan de slaap invallen.

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden