Dromen zijn fascinerende fenomenen die zich voordoen tijdens de slaap en die een belangrijke rol spelen in ons begrip van de menselijke geest en emoties. Laten we eens dieper ingaan op de functie van dromen, wat er gebeurt tijdens de slaap en in welke slaapstadia we dromen.
De functie van dromen:
De exacte functie van dromen is nog steeds een onderwerp van wetenschappelijk debat en onderzoek, maar er zijn verschillende theorieën die proberen uit te leggen waarom we dromen. Hier zijn twee van de meest prominente theorieën:
• Verwerking van emoties:
Emoties vormen de rode draad die het wakkere leven en droomleven met elkaar verbindt. Uit droomonderzoek is namelijk gebleken dat ongeveer 50% van de onderwerpen die te maken hebben met emoties ’s nachts terugkeren in een droom. Als er expliciet gedroomd wordt over emotionele gevoelens dan is het mogelijk om deze gevoelens te verwerken. Zo kan de droomslaap zorgen voor emotioneel herstel. Tijdens de slaap kunnen onze hersenen traumatische gebeurtenissen herkauwen en emoties reguleren, wat kan bijdragen aan emotioneel herstel.
• Geheugenversterking:
Dromen kunnen ook een rol spelen in het versterken van ons geheugen. Onderzoek suggereert dat dromen kunnen helpen bij het organiseren van herinneringen. Wat inhoudt dat recente gebeurtenissen van het korte termijn geheugen verhuizen naar het lange termijn geheugen. Zo ontstaat er weer ruimte voor nieuwe ervaringen.
Slaapstadia en dromen
Dromen vinden plaats tijdens specifieke slaapstadia.
Even een korte uitleg over verschillende slaapstadia:
Er zijn 2 hoofdfasen te onderscheiden in de slaap: de Remslaap en de NON Remslaap.
Het verschil tussen deze stadia zit in diepte van de slaap, mate van spierspanning en hersengolven, namelijk. REM staat voor Rapid Eye Movement.
De kenmerken van de Remslaap (Rem staat voor rapid eye movement)
– snelle oogbewegingen
– het lichaam is zo ontspannen dat het lijkt alsof het verlamd is
– de ademhaling en hartslag zijn onregelmatig en de bloeddruk fluctueert
– toename van de bloedtoevoer naar de hersenen
– er wordt in de remslaap tot in detail gewerkt aan het versterken van de
zenuwverbindingen
– men wordt makkelijk wakker in deze fase
– grote droomactiviteit
– er wordt nauwelijks gepraat, wel kunnen er nachtmerries zijn
– de golfbewegingen van de hersenen laten min of meer hetzelfde patroon zien als in
een wakker toestand
Om deze reden wordt de remslaap ook wel de paradoxe slaap genoemd. Het lichaam is duidelijk in slaap, de hersenen lijken wakker.
NON Remslaap bestaat uit een lichte fase (1 en 2) en diepe fase (3 en 4).
Kenmerken van fase 1 en 2:
– in deze lichte slaap zijn de spieren licht ontspannen
– voorafgaand aan deze fasen vermindert het logisch denken en zijn er droomachtige ervaringen. Dromen worden herinnerd bij het wakker worden.
– in deze fase komen knarsetanden, bedplassen en praten in de slaap voor.
Kenmerken van fase 3 en 4:
– er vindt revisie en reparatie aan de weefsels plaats
– er worden onnodige zenuwverbindingen opgeschoond
– men wordt moeilijk wakker
– er zijn weinig dromen en deze worden niet herinnerd bij het wakker worden.
– in deze fase kunnen praten in de slaap, slaapwandelen en angstig wakker worden voorkomen.
– het tempo van de hersengolven is behoorlijk vertraagd tot ongeveer twee à vier golven per seconden, deze trage golven lijken op een patiënt die onder narcose of in coma is.
Er is geen ritme in duur van de beide slaapfasen. Aan het begin van de nacht is er meer NON Remslaap en later in de nacht is de duur van de Remslaap langer.
Hoewel de exacte reden voor dromen nog niet volledig begrepen is, blijven ze een intrigerend onderwerp voor onderzoek en reflectie. Dromen kunnen variëren van bizar tot betekenisvol en kunnen ons een kijkje geven in onze diepste verlangens, angsten en creatieve potentieel. Terwijl de wetenschap blijft ontdekken hoe dromen werken en waarom ze voorkomen, blijven ze een boeiend aspect van de menselijke ervaring tijdens de slaap.