Geen categorie

Pauzeren voor een heerlijke nachtrust!

Jezelf in één keer uitzetten en dan binnen no-time in slaap vallen is een wens voor veel slechte slapers. Om hier verbetering in te krijgen is het van belang te kijken hoe vaak druk jezelf de pauze-knop in gedurende de dag.
Als je gedurende je dagbesteding de pauzeknop niet of nauwelijks gebruik dan gaat dat bij het inslapen ook echt niet lukken.
Vaak is er voor pauzemomenten te weinig ruimte wordt er vaak aangegeven.
Het is een denkfout dat er geen moment voor is, is zit hem vaak in het jezelf gunnen en er tijd voor maken!

En hoe ontstaat dit ík-heb-geen-tijd-voor-pauze gedrag?

De onderliggende oorzaak zit in de manier waarop je bezig bent.
In veel gevallen ben je niet geheel in het “nu”. Daarmee bedoel ik dat je ook bezig bent met wat je allemaal nog meer moet of wilt doen of net gedaan hebt. Met je gedachten ben je ook al vooruit of achteruit. In deze modus stroom je zo door van het ene naar het andere.

Ervaar de kracht van pauzes

Deze modus van doorgaan in dezelfde flow is te onderbreken!
Door het inbrengen van meerdere pauzemoment van een verschillende duur.
Een pauzemoment hoeft namelijk helemaal niet lang te duren. Een paar minuten die je gebruikt om naar het toilet te lopen is al een mooi moment hiervoor.
Het grote verschil maak je door tijdens dit loopje niet te blijven denken aan wat er nog meer te doen staat. maar alle focus richt op het nemen van de stappen richting het toilet of keuken.
Ook het toilet bezoek kun je gebruiken om even de aandacht te verleggen naar je ademhaling en niet te blijven denken aan allerlei taken die nog op je te wachten staan.
Maak er een gewoonte van om deze mini-pauzes in te stellen gedurende de dag.
Wat langere pauze neem je voor een kop koffie of thee en de lunch natuurlijk, het liefst aangevuld met een korte wandeling in de buitenlucht.

De hele dag denken en doen is gewoon de hele dag op de vlucht zijn!

Je lichaam reageert fysiek precies het zelfde op de hele dag door werken en denken als op de vlucht zijn voor een roofdier.
Het maakt echt niet uit of je nu op de hielen wordt gezeten door een leeuw, of de hele dag werkt en denkt.
Nu leef je niet meer in de oertijd en kom je (bijna) geen roofdieren meer tegen in het leven. Maar is het plegen van roofbouw op je lichaam wel een veel voorkomend iets.
Het roofbouw proces is goed te keren door geregeld te pauzeren en jezelf helemaal in het “nu” te plaatsen.
Na het vluchten voor die leeuw of beer is het ook heel gebruikelijk om daarvan bij te komen.

Wellicht vind je dat je pas een rustmoment verdiend hebt als je een aantal taken goed hebt afgerond. Laat het daar niet van afhangen, pauzes heb je nodig. Het helpt je namelijk enorm met het uitzetten van de je denkmodus voor het slapen gaan!

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden