Blogs

Goed slapen op vakantie…

Slaapproblemen op vakantie?

Je hebt er weken naar uit gekeken…heerlijk op vakantie. Even weg van huis en nieuwe ervaringen opdoen! Weg van huis betekent ook weg van je vertrouwde bed. Dat geeft nogal eens problemen, zowel voor de slechte slaper als voor de goede slaper.

Het slapen in een vreemd bed gaat niet altijd vanzelf. Daar kun je best tegenop zien. Of je nu worstelt met een nieuw bed, een andere tijdzone of simpelweg de opwinding van de reis, een slechte nachtrust kan je vakantieplezier behoorlijk verpesten.

Waarom slapen in een andere omgeving problemen kan geven, heeft alles te maken met vertrouwen en veiligheid.
In een veilige en vertrouwde omgeving durven je hersenen zich gemakkelijk over te geven aan de slaap. Maar als je gaat slapen in een onbekende omgeving gaan de hersenen dat niet zo maar doen.

Herken het “first night effect”

Het “first night effect”, dat door wetenschappers is bestudeerd, houdt in dat je tijdens de eerste nacht in een nieuwe omgeving minder goed slaapt. Je hersenen zijn namelijk gedeeltelijk alert en waakzaam, een overlevingsmechanisme dat is geëvolueerd om ons te beschermen tegen potentiële gevaren in onbekende situaties.

Tijdens deze eerste nacht blijft één hersenhelft actiever dan de andere, alsof deze in een soort semi-waaktoestand verkeert. Dit kan resulteren in lichte slaap en een verhoogde gevoeligheid voor geluiden en andere omgevingsfactoren. Gelukkig vermindert dit effect meestal na de eerste nacht, naarmate je lichaam en geest wennen aan de nieuwe omgeving
Deze alertheid ontstaat ook bij jou als je slaapt in een vreemd bed. Dat zorgt ervoor dat je lastig inslaapt of om het minste en geringste wakker wordt.
Dit wordt ook het “first night effect” genoemd. Echter kan dit wel 4 nachten duren…

Als je met dit “eerste nacht effect” moet dealen, weet dan dat je niet de enige bent.
En gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je er enorm tegenop gaat zien.

3 Tips om nooit meer wakker te liggen op vakantie!

Tip 1
Als je je bang voelt in een hele donkere kamer of tent, zorg er dan voor dat er ergens een lampje brand.
Ook iets vertrouwds van huis meenemen, bijvoorbeeld je hoofdkussen helpt je om je veiliger te voelen.
Als je je erg onveilig voelt, wordt je lichaam gespannen. En met een gespannen lichaam val je nou eenmaal niet in slaap.
Omstandigheden creëren die helpen om je veiliger te voelen helpen je ook bij je ontspannen voelen en het slapen.

Tip 2
Tegen jezelf zeggen dat je een slechte slaper bent, is niet bevorderlijk. Stop daar dus mee. Leg de focus op positieve dingen. Door met je hoofd je lichaam een seintje te geven dat er iets leuks staat te gebeuren.
Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen:
– ‘Hoe fijn zou het zijn als er een heerlijk bed voor mij klaar staat!’
– ‘Hoe fijn zou het zijn als ik heerlijk uitrust op vakantie!’
Deze positieve gedachten geven geen garantie tot een hele goede nacht, maar negatieve gedachten doen dat zeker niet.

Tip 3
Sta er goed bij stil dat je lichaam je wil beschermen door alert te blijven in deze nieuwe omgeving. Door dit goed te beseffen ontstaat er een veiliger gevoel en maakt dat je je meer kunt ontspannen.
Doe wat je kunt om de effecten van de de eerste vakantienacht te verminderen. Het is wellicht niet helemaal te voorkomen. Dus maak de druk om te moeten slapen niet te groot. Dat levert je nog meer stress op wat het slapen juist lastiger maakt…

Vergeet niet dat je lichaam al kan slapen, dat heeft het al heel lang bewezen. Vertrouw daarop! Nu alleen je lichaam maar een signaal te geven dat alles oké is, dan komt de slaap vanzelf.

Heb jij het hele jaar door last van slaapproblemen. Wellicht in die mate dat je liever niet op vakantie gaat? Dan nodig ik je uit om op de onderstaande link te klikken en een kennismakingsgesprek met mij in te plannen om jouw slaap het hele jaar door op orde te krijgen!

Gratis ‘beter slapen’ sessie – Heel Natuurlijk (annemiekeblom.nl)

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden