Blogs

Slapen in tijden van stress en verdriet…

Hoe kun je goed slapen in tijden van stress en verdriet?

Bijna iedereen kent in zijn leven wel een of meerdere periodes met hevige stress en verdriet.
Allemaal worden we weleens geconfronteerd met een slecht nieuws gesprekgesprek op gebied van bijvoorbeeld werk, gezondheid. Ook verliezen we allemaal dierbaren in onze omgeving.
Gebeurtenissen die je enorm raken en waarvan je helemaal van onderste boven raakt vragen er meestal om dat je je hoofd er goed bij moet houden. Dit zorgt maar al te vaak voor problemen op het gebied van de slaap. Slaapproblemen kun je nu helemaal niet gebruiken.

Laat de druk om te moeten slapen niet te groot worden.

In een stressvolle periode is uitgerust zijn hard nodig, wat de druk om goed slapen nog meer doet toenemen. Slaap laat zich nou eenmaal niet afdwingen. Hoe meer je je best probeert te doen, hoe moeilijker je de slaap kunt vatten. Laat het idee van je best doen zo snel mogelijk vallen. Beter kun je je situatie accepteren en niet te gaan vechten tegen het wakker liggen.
Laat ook overdag niet teveel de focus leggen op de nacht die komen gaat, maar vestig je aandacht vooral op andere, positieve dingen dan het ‘moeten’ slapen vannacht.
Een opeenstapeling van negatieve gedachten maken dat de slaap teveel een uitdaging wordt en dat is nou juist niet de bedoeling.

Een goede nachtrust begint eigenlijk al na het opstaan!

Door overdag de juiste activiteiten en gedachtes te hebben beïnvloedt je voor een groot gedeelte je nachtrust. Het helpt je enorm om een goed dagritme aan te houden en
goed voor jezelf te zorgen.
In een goed dagritme is voldoende plaats voor het fysieke aspect; namelijk goede voeding, beweging en ontspanning.
Geef ook voldoende aandacht aan het omgaan met negatieve gedachten en gevoelens. De aanwezigheid hiervan kun je niet controleren. Wel kun je de baas zijn over hoe je met deze gevoelens en gedachten omgaat. Het erkennen dat deze er zijn en ze proberen om te zetten naar neutrale of meer positieve gedachten.
Het bewust denken aan heel iets aangenaams en jezelf afleiden heeft niet alleen invloed op de slaap maar ook op de stressvolle periode waar je je in bevindt.

Tot slot: je hoeft het niet allemaal alleen te doen, ga ook te rade bij anderen!

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden