Geen categorie

Wat te doen met slaapschuld?

Heb jij de neiging om na een slechte nacht de gemiste uren slaap in te halen? Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Kun je de slaap uren die je bijvoorbeeld doordeweeks hebt gemist weer inhalen in het weekend?
En is dat wel verstandig om te doen?
Deze vragen ga ik voor je beantwoorden.

Je kunt zeker slaap inhalen, echter is het niet noodzakelijk om ieder gemist uur in te halen. Er is uit onderzoek gebleken dat je lichaam ongeveer aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. Dat is een mooi gegeven!
Dat komt namelijk doordat de slaapkwaliteit na een slechte nacht namelijk beter is. Je slaapt dieper en je herstelt sneller. Vooral tijdens de eerste uren van de nacht is dit het geval.
Het is een manier van de natuur om ervoor te zorgen dat je in perioden van weinig slaap toch goed herstelt tijdens de slaap.

Ga de slaapschuld niet compenseren!

Om een derde van de verloren slaapuren in te halen is echter geen goed idee. Veel belangrijker is om een vast slaapritme aan te houden. In het weekend lekker lang uitslapen en als het kan een middagslaapje doen kunnen best heel prettig zijn. Echter heeft dit alleen effect op de korte termijn. Op de lange termijn zorgt dit eerder voor slaapproblemen.
Door op wisselende tijden op te staan en naar bed te gaan verstoor je je slaap-waakritme waardoor de slaapproblemen alleen maar toenemen.

Houd goed voor ogen dat je geen gemiste slaap gaat compenseren. Dan maak je het probleem van dit gemis alleen maar groter. Je kunt beter het ‘schuldgevoel’ dat is ontstaan door gemiste slaapuren loslaten. Je lichaam is – zoals hierboven uitgelegd – prima in staat om dit zelf te doen.
Ook bij activiteiten overdag hoef je je na een slechte nacht niet te sparen. Je hoeft ook geen slaapschuld in te lossen door rustig aan te doen en thuis op de bank te blijven zitten Trek er lekker op uit als het even kan. Kom in beweging en zoek het daglicht op. Geen dingen forceren natuurlijk, als het echt niet kan dan neem je een pas op de plaats.

Door jezelf niet te sparen en geen slaap in te halen creëer je een goede basis om een slechte slaapspiraal te doorbreken. Ben jij het vertrouwen in het goed kunnen slapen wel een beetje kwijt? Is het lastig voor je om erop te vertrouwen dat de volgende nacht misschien wel goed of in ieder geval een stuk beter gaat…
Ik heb een effectief online slaap-traject waarin dit vertrouwen weer wordt versterkt en slapeloze nacht ook voor jou tot de verleden tijd gaan behoren

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden