Geen categorie

Wel of geen melatonine slikken bij slaapklachten?

Bij aanhoudende slaapklachten hoop je op een wondermiddel wat je laat slapen als een roos.
In alle drogisterijen is melatonine te vinden als het middel om je nachtrust mee terug te krijgen.
Om te beginnen even een korte uitleg wat melatonine precies is.
Melatonine is een hormoon en wordt voor een deel gemaakt door een hormoonklier (de pijnappelklier) in je hersenen en voor een deel in je darmen.
Het hormoon vertelt je wanneer het dag en nacht is en stuurt zo je waak- en slaapritme aan.
Melatonine komt vrij als het donker wordt en stuurt je biologische klok aan.

Over de werking en toepassing van melatonine lopen de meningen sterk uiteen!

Ligt het niet voor de hand om dagelijks een pilletje melatonine in te nemen om je slaappatroon te ondersteunen?
Ik leg je uit waarom je hier erg voorzichtig mee moet zijn.
Allereerst is melatonine een lichaamseigen hormoon. Je kunt het niet zien al een vitaminepil die je zomaar even kunt slikken. Het kan er juist voor zorgen dat je hormoonbalans in de war raakt en dan ben je nog verder van huis.
Daarnaast moet je goed kunnen inschatten op welk tijdstip je de melatonine moet innemen. Anders zet je je lichaam te vroeg of te laat in de slaapstand.
Een ander factor die melatonine gebruik komt kijken is de juiste dosering. Over het algemeen wordt melatonine zonder recept gekocht. Vaak zelfs in de dosering van 5mg per tablet terwijl 0,5 mg al genoeg kan zijn. Als je er dan 3 per nacht slikt zit je al behoorlijk in de overdosering wat je hele systeem flink ontregelt.
Het advies alom luidt dan ook: Koop het niet zomaar, maar altijd in overleg met de huisarts!

Pak slaapklachten aan door anders met licht om te gaan

Voor het gemak kiezen voor de melatonine om van je slaapproblemen af te komen is dus niet zonder risico. Tevens pak je de oorzaak van het slechte slapen ook niet aan. Slecht slapen kan komen door een biologische klok die uit balans is.
Op verschillende manieren kun je je biologische klok aansturen. Een belangrijk onderdeel ligt in de blootstelling aan licht. Zo is het belangrijk om overdag jezelf genoeg aan daglicht bloot te stellen door minimaal 3 kwartier in de buitenlicht te zijn. Tijdens je lunchpauze lekker naar buiten gaan dus! En let eens op de lichtinval in je huis of werkplek.
Als je overdag in een relatief donkere ruimte zit kan dit effect hebben op je melatoninespiegel.
Naast daglicht is kunstlicht ook een belangrijke factor. Met name de hoeveel en tijdstip van het blauw kunstlicht wat afkomt van mobiele telefoons en tablets. Dit verstoort de aanmaak van melatonine enorm. Een belangrijk advies is om minimaal 1 uur voor het slapen gaan deze schermen op non-actief te zetten en eens een boek of tijdschrift pakken om in te lezen.
Naast deze factoren is ook je slaapkamer van groot belang! Hoe donker is deze plek? Valt er teveel licht in je kamer dan doe je er verstandig aan om te zorgen voor meer verduistering.

Zoals jouw biologische klok tikt, tikt het…bij niemand anders!

Het biologische ritme loopt niet bij iedereen hetzelfde. De meest uiteenlopende types zijn de vroege vogels en de nachtuilen.
Als jij altijd keurig om 22.00 in bed ligt en het wel 2 uur duurt voordat je slaapt, dan is dit tijdstip gewoon te vroeg. Je biologische klok geeft aan wanneer je moet gaan slapen: het tijdstip dat je slaperig en rillerig wordt. Luister hier naar!
Het geldt ook andersom. Als je je wekker standaard op half 8 in de morgen hebt staan en je wordt altijd om 6.00 wakker dan is dit een mooie tijd om op te staan voor jou.
Op deze manier je eigen biologische klok volgen is veel effectiever dan het gebruik van de melatonine pilletjes!

Aanbevolen artikelen

Dit zal sluiten in 0 seconden